Μέχρι τώρα αναφερόμασταν στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας και στις δυνατότητες που υπάρχουν για την μείωση και αποπληρωμή του. Τελικά απο ότι φαίνεται το ελληνικό χρέος είναι απο τα μικρότερα προβλήματα της ΕΕ. Αυτό που δεν είχα προσέξει μέχρι τώρα ήταν το εξωτερικό χρέος των χωρών της ΕΕ και το ποσοστό τους σε σχέση με το ΑΕΠ. Αν κοιτάξει κάποιος το εξωτερικό χρέος (ιδιωτικό + δημόσιο) πολλών χωρών της Ευρωζώνης θα ανακαλύψει ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερο απο 150% του ΑΕΠ (με πρωταθλήτρια την Ιρλανδία που χρωστάει 1267% (!!) του ΑΕΠ της). Ακόμα και η Γερμανία είναι σε χειρότερη κατάσταση στον τομέα αυτό απο την Ελλάδα (Γερμανία: 178%, Ελλάδα: 161%).

Κατά πάσα πιθανότητα το χρέος αυτό είναι κατα κύριο λόγο ενδοκοινοτικό (η μία χώρα και οι πολιτες της χρωστάνε σε μία άλλη κτλ). Το πρόβλημα είναι ότι συνολικά βρίσκεται σε τρομακτικά μεγέθη και σε κάποιες περιπτώσεις είναι too big to bail out! Παραδείγματα:

  • Ιρλανδία: 2386 δις $
  • Ολλανδία: 2452 δις $
  • Βέλγιο: 1246 δις $
  • Δανία: 607 δις $

Αν προσθέσουμε στα παραπάνω και τα προβλήματα δημόσιου χρέους χωρών όπως Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία (PIGS) και Ιρλανδία φτάνουμε σε αστρονομικά μεγέθη. Αρχιζω και πιστεύω ότι τελικά θα οδηγηθούμε σε εκτύπωση ευρώ και υποτίμηση του στο άμεσο διάστημα. Σίγουρα είναι καλύτερο απο ένα default της Ιρλανδίας και θα οδηγήσει σε αύξηση εξαγωγών και τουρισμού καθώς και σε μείωση των εισαγωγών απο χώρες όπως η Κίνα. Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια είναι η εξάρτηση της ΕΕ απο εισαγωγές πετρελαίου/φυσικού αερίου. Μάλλον θα δούμε στόχευση στην ανάπτυξη πυρηνικών εργοστασίων και ΑΠΕ καθώς και στην περαιτέρω βελτίωση της απόδοσης των αυτοκινήτων.

Το ερώτημα βέβαια είναι ποιά θα είναι η αντίδραση Κίνας, Ρωσίας και ΗΠΑ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς και ποιός θα συνεχίσει να αγοράζει (εκτός ΕΕ πάντα) το χρέος που θα αντιστοιχεί σε υποτιμημένο νόμισμα.

Advertisements