Το έλλειμμα του τετραμήνου μειώθηκε κατά 45% και διαμορφώθηκε στα 6,3 δις €. Με αυτούς τους ρυθμούς φαίνεται ότι θα πιάσουμε το στόχο του 7,8% στο τέλος του έτους. Η επισκόπηση των λεπτομερειών της μείωσης όμως δείχνει κάποια ενδιαφέροντα πράγματα:

  • Ο στόχος των εσόδων ήταν στο 12% (!!) ο οποίος προφανώς δεν καλύφθηκε αλλά η αύξηση έφτασε το 10%. Η αύξηση μάλιστα προέρχεται απο την έκτακτη εισφορά (μη τακτικό έσοδο), στην μείωση των επιστροφών φόρου (οι οποίες θα πρέπει κάποια στιγμή να πληρωθούν) και την άυξηση των συντελεστών ΕΦΚ και ΦΠΑ (η οποία δεν έχει φανεί πλήρως ακόμη ενώ μένει η αύξηση ΦΠΑ τον Ιούλιο).
  • Ο στόχος των εξόδων ήταν για μείωση 4,7% ενώ επιτεύχθηκε μείωση 7,9%. Αυτή προήλθε απο την μεγάλη μείωση στις πληρωμές τόκων (4,6% έναντι πρόβλεψης για αύξηση 5,1%) και μείωση καταναλωτικών δαπανών και επιχορηγήσεων ασφαλιστικών φορέων. Θεωρώ ότι τουλάχιστον η μείωση των επιχορηγήσεων δεν μπορεί να είναι κάτι διαρκές (ήδη οι φορείς παρουσιάζουν προβλήματα ρευστότητας) και θα απαιτηθεί αύξηση της χρηματοδότησης τους.

Το συμπέρασμα είναι ότι στην πραγματικότητα οι στόχοι του προϋπολογισμού (στο τρέχων περιβάλλον ύφεσης) μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο μέσω των πολιτικών που τελικά υλοποιήθηκαν, δηλαδή μείωση μισθών και συντάξεων και πολύ μεγάλη αύξηση της έμμεσης φορολογίας. Με δεδομένη την μείωση της οικονομικής δραστηριότητας έχουμε μία πραγματική μεταφορά εισοδημάτων απο τους πολίτες στο κράτος για την αποπληρωμή των χρεών του (η οποία θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα). Παράλληλα, τόσο η αύξηση των εσόδων όσο και η μείωση των εξόδων δεν μπορεί να θεωρείται σταθερή καθώς βασίζεται σε προσωρινές βελτιώσεις και η συνέχιση της ίδιας απόδοσης εξαρτάται απο την απόδοση των επιπλέον φορολογικών και μισθολογικών μέτρων. Είναι επίσης εντυπωσιακή η έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα στο σκέλος κατάρτισης του προϋπολογισμού (12% αύξηση εσόδων ενώ η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση).

Εν τω μεταξύ η ΤτΕ παρουσίασε τα στοιχεία για τις τιμές των ακινήτων το 2009 και το πρώτο τρίμηνο του 2010. Το πρώτο τρίμηνο οι τιμές μειώθηκαν κατά 2,6% ενώ το σύνολο του 2009 έπεσαν 3,6% (4,6% στην Αθήνα). Η μείωση των παλαιών διαμερισμάτων (τα οποία πωλούνται απο τους ιδιοκτήτες τους) είναι πολύ μεγαλύτερη (4,5%) απο ότι των νεόδμητων (που συνήθως πωλούνται απο τους κατασκευαστές) η οποία έμεινε στα επίπεδα του 2,2%.

Advertisements