Η Ναυτεμπορική δημοσίευσε την κατανομή των ιδιοκτητών ομολόγων του Ελληνικού δημοσίου. Όπως φαίνεται το 29% του Ελληνικού χρέους είναι στα χέρια Ελλήνων κατόχων ενώ οι επόμενοι μεγάλοι κάτοχοι είναι η Αγγλία (23%) και η Γαλλία (11%).

Το 29% αντιστοιχεί περίπου σε 90 δις € ή 37% του ΑΕΠ. Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε βίαιη μετατροπή (haircut, έξοδος απο το ευρώ κτλ) θα είχε πολύ μεγάλες επιπτώσεις στα ομόλογα που διατηρούνται απο Έλληνες κεφαλαιούχους. Με βάση τα νούμερα προσωπικά θα απέκλεια οποιδήποτε άλλο σενάριο εκτός απο την επιμήκυνση της λήξης κάποιων ομολόγων.

Ένα πρόβλημα είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του χρέους διατηρείται είτε εγχώρια είτε απο χώρες εκτός Ευρωζώνης (Μ. Βρετανία, ΗΠΑ κτλ). Αυτό δημιουργεί προβλήματα σε μία πιθανή διαδικασία κεντρικής αναδιάρθρωσης του χρέους όπου οι υπόλοιπες χώρες (ή η ΕΚΤ) θα χρηματοδοτούσαν ένα haircut στα αντίστοιχα ομόλογα. Όταν όμως αυτά είναι κάτι παραπάνω απο το 1/3 του συνολικού χρέους τότε το haircut φαντάζει άνευ σημασίας (10% στο 1/3 είναι ίσο με 3-4%).

Advertisements