Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ η πιστωτική επέκταση τον Μάϊο συνέχισε την πτωτική της πορεία απο 3,2% τον Απρίλιο στο 2,8%. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η καθαρή ροή προς τα νοικοκυριά ήταν αρνητική.
  • Η καθαρή ροή προς τη βιομηχανία και το εμπόριο ήταν αρνητική ενώ μείωση παρουσίασε η χρηματοδότηση προς τον τουρισμό, τις κατασκευές και τη γεωργία. Μόνο η ναυτιλία είχε αύξηση της χρηματοδότησης της.

Είναι αρκετά σαφές απο τα παραπάνω ότι τα νοικοκυριά έχουν εισέλθει σε φάση μείωσης των χρεών τους ενώ και οι βασικοί πυλώνες της επιχειρησιακής οικονομικής δραστηριότητας είναι σε πτώση (μεγάλη ή μικρή). Αυτό σε συνδυασμό με το ‘φορολογικό πληθωρισμό’ (που κατευθύνεται κυρίως προς την αποπληρωμή του δημοσίου εξωτερικού χρέους), τις μειώσεις των μισθών και της κατανάλωσης και το δεδομένο εμπορικό έλλειμμα (που απαιτεί την εξαγωγή συναλλάγματος) συνεπάγεται ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την αποταμίευση της οικονομίας να περιορίζεται σημαντικά.

Το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας για το επόμενο διάστημα θα είναι η μάχη μεταξύ της αποταμίευσης και του πληθωρισμού. Αν το εμπορικό έλλειμμα διατηρηθεί υψηλό όπως και τα φαινόμενα στρέβλωσης στην αγορά τότε το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός και η αποταμίευση θα μετακινηθεί στις πιστώτριες χώρες, στις παραγωγές χώρες και σε ορισμένους λίγους ενδιάμεσους εγχώριους κρίκους. Ένα θετικό σημάδι είναι η διψήφια μείωση στην κατανάλωση προϊόντων που θεωρείται σχετικά ανελαστική όπως τρόφιμα, καύσιμα, καπνός κτλ.