Το The Oil Drum παρουσίασε σε δύο συνέχειες (άρθρο 1 & άρθρο 2) μία εξαιρετική ανάλυση βασισμένη στη θερμοδυναμική για τις δυνατότητες συνεχούς επέκτασης του ανθρώπινου πολιτισμού με το τρέχων ρυθμό της εκθετικής αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας και της χρήσης των φυσικών και ενεργειακών πόρων. Γίνεται κάτι παραπάνω απο σαφές ότι η διαδρομή που ακολουθεί η ανθρωπότητα είναι αδιέξοδη ενώ παράλληλα δεν έχει πραγματικό νόημα η θρησκευτική πίστη στις δυνατότητες της ‘ανθρώπινης ευφυίας’ να ξεπερνάει τα εμπόδια. Πραγματική λύση είναι η διαμόρφωση μίας ‘steady-state’ κατάστασης με σταθερό πληθυσμό και βέλτιστη, ανακυκλώσιμη χρήση των πόρων του περιβάλλοντος.
About Me
E-mail:kkalev AT gmail DOT com
More about me...
Kατηγορίες
- bank of greece (20)
- CDS (1)
- central banking (70)
- china (4)
- construction (2)
- defence (6)
- ECB Weekly (15)
- electricity (9)
- english (232)
- EV Hybrid (1)
- external balances (22)
- gold (2)
- Greek Crisis Macro (48)
- imf (11)
- inequality (2)
- inflation (10)
- italy (13)
- πιστωτική επέκταση (10)
- συντάξεις (3)
- φοροδιαφυγή (3)
- απασχόληση (1)
- ακίνητα (2)
- εξωτερικό έλλειμμα (10)
- ομόλογα (19)
- japan (2)
- LTRO (8)
- macro (120)
- main posts (86)
- modern monetary theory (8)
- money market (18)
- peak oil (17)
- PSI (10)
- SNB (11)
- spain (39)
- trading (6)
- Uncategorized (56)
2 Σχόλια
Comments feed for this article
3 Αυγούστου, 2011 στις 11:32
toubiotis
Καλησπέρα, ως ειδικός στην ενεργειακή οικονομία, θα ήθελα να μου πεις περιληπτικά την άποψη σου για την καλύτερη πιθανή κατασκευή ενεργειακών υποδομών στην Ελλάδα. Με αλλά λόγια τι θα σύμφερε να πραγματοποιηθεί στη χωρά μας, με βάση τα γεωμορφολογικα και κλιματικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζει, έχοντας στο μυαλό μου αυτά τα εντυπωσιακά έργα που φυσικά εκπονηθήκαν στο εξωτερικό:
http://en.wikipedia.org/wiki/Thanet_Wind_Farm
http://en.wikipedia.org/wiki/Olmedilla_Photovoltaic_Park
http://en.wikipedia.org/wiki/Joint_European_Torus
http://en.wikipedia.org/wiki/Schwarze_Pumpe_power_station (Εργοστάσιο μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα)
http://en.wikipedia.org/wiki/Statkraft_osmotic_power_prototype_in_Hurum (Σταθμός Οσμωτικής Ισχύος)
Όπως καταλαβαίνεις, αναφέρομαι κυρίως σε ανανεώσιμη ενεργεία και περιμένω την άποψη σου περί του θέματος. Ξερώ πως υπάρχουν αρκετές ακόμα πηγές ανανεώσιμης ενεργείας.
4 Αυγούστου, 2011 στις 16:12
kkalev
Καλησπέρα. Δε θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ώς ειδικό αλλά ας γράψω τη γνώμη μου. Κατ’ αρχήν θεωρώ ότι για πολλά χρόνια (δεκαετίες καλύτερα) τα ορυκτά καύσιμα θα είναι η βασική πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα του base load. Σε αυτά τα πλαίσια θεωρώ ότι η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει και εμβαθύνει την επένδυση στο λιγνίτη. Η τεχνολογία καύσης έχει πλέον προχωρήσει και προσφέρει νέα μοντέλα με πολύ μεγαλύτερη απόδοση και χαμηλούς ρύπους. Η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει σταδιακά στην αναβάθμιση των μονάδων της και παράλληλα να αρχίσει η αξιποίηση των υπόλοιπων κοιτασμάτων (Ελασσόνα, Δράμα). Σε δεύτερο στάδιο θα πρέπει να εξεταστούν οι δυνατότητες αεριοποίησης κοιτασμάτων άνθρακα για την αξιοποίηση των βαθύτερων κοιτασμάτων λιγνίτη στην Ελλάδα μετά την εξάντληση των επιφανειακών κοιτασμάτων.
Απο εκεί και πέρα η αξιοποίηση των ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη αλλά να περιλαμβάνει την ποικιλία λύσεων που παρέχονται. Κατ’ αρχήν πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ενεργειακή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε απόσυρση των αυτόνομων σταθμών diesel που λειτουργούν σε πολλά νησιά, θα εξομαλείνει τη διαχείριση της ενέργειας και θα επιτρέψει την αξιοποίηση του ενεργειακού τους δυναμικού. Αμέσως μετά μπορεί να αξιοποιηθεί το γεωθερμικό δυναμικό της Μήλου και το αιολικό δυναμικό των περισσότερων νησιών. Γενικότερα θεωρώ ότι η αιολική ενέργεια (onshore και offshore είναι απο τις λίγες μορφές που μπορούν να έχουν σημαντική συμβολή στο ενεργειακό ισοζύγιο. Ταυτόχρονα, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, μπορεί να συνεχιστεί η αξιποίηση του μεγάλου υδρηλεκτρικού δυναμικού της χώρας.
Παράλληλα η ηλιακή ενέργεια θα αξιοποιηθεί τόσο σε επίπεδο νοικοκυριών (μέσω προγραμμάτων όπως τα Φ/Β στις στέγες), όσο και σε επίπεδο κεντρικής ενεργειακής παραγωγής με τη χρήση thermal solar υπδομών στις περιοχές που έχει νόημα η εγκατάσταση τους (Ρόδος, Κρήτη κτλ). Δεν πιστεύω ότι συνολικά η εγκατάσταση Φ/Β πάρκων μπορεί να είναι η λύση για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας λόγω του μεγάλου αρχικού κόστους επένδυσης και της χαμηλής απόδοσης και capacity factor.
Τέλος, η βιομάζα σε όλες τις μορφές (διαχείριση απορριμάτων, απόβλητα γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων) μπορεί να προσφέρει τοπικές μονάδες παράγωγης με παράλληλη παραγωγή εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες.
Όσο για την πυρηνική σύντηξη, τουλάχιστον με τις τρέχουσες τεχνολογικές προσεγγίσεις, είμαστε παραπάνω απο 100 χρόνια μακριά απο τη μαζική χρήση της. Πρόκειται για μία τεχνολογία που δύσκολα θα γίνει διαθέσιμη στη διάρκεια ζωής μας.
Ίσως βρείτε τα άρθρα αυτά ενδιαφέροντα: https://kkalev4economy.wordpress.com/category/electricity/