Η ΤτΕ σήμερα ανακοίνωσε το δείκτη τιμών και συναλλαγών ακινήτων για το πρώτο τρίμηνο του 2012:
Όπως γίνεται σαφές, η εικόνα της αγοράς ακινήτων επιδεινώθηκε σημαντικά μέσα στο πρώτο τρίμηνο το 2012. Μάλιστα η ισχυροποίηση της πτώσης είναι μεγαλύτερη στα νέα ακίνητα παρά στα παλιά, κάτι το οποίο υποδηλώνει μείωση των αντιστάσεων των κατασκευαστών ακινήτων και πιθανά fire sales από πρόσφατους ιδιοκτήτες. Παράλληλα, φαίνεται ότι η κατάσταση στην αγορά ακινήτων όδευε προς σταθεροποίηση στα μέσα του 2011 με πλήρη αναστροφή της πορείας στα τέλη του έτους (όπως συνέβη και στην υπόλοιπη οικονομία). Πλέον ο ρυθμός απωλειών στις τιμές έχει γίνει διψήφιος χωρίς να φαίνεται κάποια σταθεροποίηση της κατάστασης, τόσο στα παλαιά όσο και στα νέα διαμερίσματα.
Πιθανότατα ρόλο στην μείωση έχει παίξει και η εισαγωγή του ειδικού τέλους της ΔΕΗ το οποίο μονιμοποιήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μεταβάλλοντας το Net Present Value των ακινήτων.
Η μείωση αυτή θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στο net worth των νοικοκυριών, στο equity με το οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό αλλά και στην αποτίμηση του ενεργητικού στεγαστικών δανείων των τραπεζών (όπου πλέον πολλά πρέπει να έχουν αρνητικό LtV). Δεδομένα θα επιτείνει την πιστωτική ασφυξία, την αρνητική κεφαλαιακή θέση των τραπεζών και τις ικανότητες των νοικοκυριών να υποστηρίξουν τα επίπεδα κατανάλωσης τους ενώ βέβαια οι προοπτικές απασχόλησης και εργασιών του κατασκευαστικού κλάδου είναι εξαιρετικά αρνητικές.
2 Σχόλια
Comments feed for this article
10 Μαΐου, 2012 στις 23:16
Χρήστος
Χωρις να θελω να γινω πεζος, η πτωση στις τιμες των ακινητων εχει και μια εν μερει θετικη παραμετρο:
αφορα τους ιδιωτες που εχουν αιτηθει την ενταξη τους στο ν. 3869/2010 (υπερχρεωμενα νοικοκυρια ή νομος Κατσελη)
Χαμηλοτερη αξια ακινητων συνεπαγεται μικροτερο ποσο προς εξοφληση για την προστασια της κυριας κατοικιας και αρα μικροτερη μηνιαια δοση.
Ισως καποιοι δανειοληπτες παρουν μεγαλυτερη ανασα.
Για τις τραπεζες παραμενει το θεμα βεβαια,
11 Μαΐου, 2012 στις 14:52
toubiotis
Πέρα από τη γενικότερη ανάλυσή σου που ήταν ολοκληρωμένη (συνεχίζεται η τρομακτική επιδείνωση των ισολογισμών νοικοκυριών, επιχειρήσεων και τραπεζών), θα εκφράσω και μια υποκειμενική, προσωπική μου άποψη.
Η μείωση των τιμών στην αγορά ακινήτων σε πολλές περιπτώσεις συνιστά διόρθωση (έστω και έμμεση και συγκυριακή λόγω ύφεσης) και κατά κάποιο τρόπο προσαρμογή τους στην «πραγματική» τους αντικειμενική αξία. Με άλλα λόγια, αν λάβουμε υπόψιν και ποιοτικούς προσδιοριστικούς παράγοντες της τιμής (ηχορύπανση από το εξωτερικό της κατοικίας/γειτονιά, ηχορύπανση από το εσωτερικό/άλλους ορόφους λόγω ανεπαρκούς ηχομόνωσης, περιβαλλοντική ρύπανση κ.α.) πολλά ακίνητα ήταν υπερτιμημένα και μάλιστα υπήρχε και ακαμψία προς τα κάτω στις τιμές.